15 apr. 2009

Salvati Planeta folosind Internetul



Daca credeati ca stand toata ziua pe Internet nu contribuiti cu nimic la bunastarea mediului inconjurator mai ganditi-va o data. Americanii de la Asociatia Consumatorilor de Electricitate (CEA) au descoperit ca folosirea Internetului permite reducerea emisiilor de CO2, responsabile pentru efectul de sera si incalzirea globala.

Pastele in Lume - Traditii de Paste

Ortodocsii de pretutindeni sarbatoresc peste cateva zile Invierea Domnului. Dincolo de semnificatiile religioase ale Pastelui, mai sunt si anumite traditii mai mult sau mai putin ciudate pe care diferite tari le respecta cu "sfintenie".
Iata cateva dintre aceste traditii:

Rusia
Rusii sparg ouale rosii folosind cuie. Aceasta traditie aminteste de rastignirea Domnului. Pe masa de Paste este nelipsita prajitura speciala numita "kulich".
Polonia
Traditia spune ca, daca barbatul casei ia parte la coacerea painii de Paste, mustata acestuia va albi, iar coca nu va creste; astfel, “cocosul casei” este un privilegiat al pregatirilor de Paste.
Cehia, Ungaria si Slovacia
In a doua zi de Pasti, femeile sunt “biciuite”, “palmuite” de barbati; acestia arunca cu apa peste ele si le lovesc usor cu biciuri din salcie, ornamentate cu fundite; scopul ar scuza mijloacele - se spune ca aceasta “palmuire simbolica” le-ar ajuta pe femei sa ramana frumoase si sanatoase peste an.
Germania
Aici traditia este sa se aprinda un foc mare de Paste, din brazii uscati folositi la Craciun; semnificatia acestuia este triumful zilelor insorite de primavara asupra celor friguroase de iarna.
Franta
Pe strazile orasului Haux, se pregateste o omleta uriasa, din cel putin 4500 de oua; din aceasta se vor hrani la masa de pranz aproximativ 1000 de persoane.
Franta si Germania
Copiii trebuie sa-si pregateasca un cosulet in care sa adune din gradina oule pascale, lasate special decuseara pentru ei, de catre parinti. Ei primesc hainute noi ca semn al innoirii si degusta dulciurile pe care le aduce iepurasul.
Elvetia
La sate, oamenii isi decoreaza fantanile cu fasii de hartie, flori si oua vopsite; aceasta traditie este inchinata apei, un element sfant in zonele aride ale Alpilor.
Olanda
Olandezii cosnuma de Paste un fel special de paine dulce numita "Paasbrood" care contine struguri si stafide.
Spania
In Joia Mare, spaniolii participa la “dansul mortii”, un spectacol care se desfasoara pe strazile orasului medieval; participantii sunt niste schelete ambulante (oameni mascati), care poarta cutii cu cenusa; dansul inspaimantator incepe la miezul noptii si tine trei ore.
Australia
Daca in restul lumii, simbolul Pastelui este iepurasul, aici acesta este inlocuit cu bilby, autohtonul marsupial de talie mica; in Australia, iepurii nu sunt foarte indragiti, de vreme ce acestia s-au inmultit atat de mult, incat au dat peste cap fauna.
Finlanda
Copiii se costumeaza, se dau cu funingine pe fata, se urca pe cozile maturilor si incep sa colinde strazile, din Vinerea Mare pana in Duminica Învierii; sarbatoarea seamana mult cu Halloween-ul.
Marea Britanie
In orasul Hungerford, in cadrul Festivalului Hocktide, sunt alesi doi barbati care impart portocale femeilor, in schimbul unui sarut.
Grecia
Imediat ce se intorc de la slujba de Inviere, grecii mananca un fel de supa numita "magiritsa" care seamana cu un drob lichid? Ea este servita cu "christopsomon" (painea lui Hristos) care este rotunda si decorata cu o cruce.

Prietenie

Prietenia. Un cuvânt atât de simplu, dar cu atât de multă greutate…Există momente în viaţă în care facem acrobaţii cu sentimentele noastre şi credem că ne pierdem echilibrul, credem că ne pierdem luminiţa, speranţa. Atunci ne dăm seama că prietenii noştri sunt ca o plasă de siguranţă. În felul ăsta, ne putem lansa cu mai multă încredere în arena circului, adică în viaţă. Atunci, când siguranţa a apărut, singurătatea dispare pentru totdeauna. Iar acum, cuvântul “împreună” capătă o nouă semnificaţie. Ne face să ne deschidem sufletul în faţa celui de lângă noi. Viaţa nu va mai fi la fel după sosirea lui.
Astăzi mi s-a demonstrat încă o dată că mă pot baza pe tine, că eşti aici şi că mă sprijini.

Mulţumesc!

Ai curajul să alegi?

Azi ştiu că nu contează câţi ani avem. Mereu putem alege. Din momentul în care scuipăm prima înghiţitură, facem o alegere. Fiecare are responsabilitatea de a-şi alege viaţa, propriul drum. Ideea e dacă avem destul curaj să facem asta atunci când creştem.

Vezi ce risti daca fumezi


Stii si tu ca fumatul reprezinta un risc major pentru sanatate. Conform OMS (Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii), tabagismul este pe cale sa devina principala cauza a mortalitatii in lume. Actiunea nociva a tutunului, numit adesea iarba dracului sau iarba mortii, se exercita prin cele 4.000 de substante chimice existente in frunze, dintre care 480 sunt toxice, iar peste 30 de compusi sunt cancerigeni. Din cauza acestor efecte nocive, tabagismul este considerat o toxicomanie o maladie cu atributele unei epidemii grave, intr-o continua extindere. In Anglia a fost denumit holocaustul inevitabil, iar in Statele Unite este considerat o catastrofa nationala.
Indiferent de sexul fumatorilor, tabagismul se afla la originea multor boli:
♦ afectiuni cardiovasculare, inclusiv angina pectorala, infarct miocardic, cresterea tensiunii arteriale, arterite obliterante si tromboze;
♦ boli pulmonare cronice si acute, bronsite, tuse tabagica, pneumonie, scleroza pulmonara, emfizem pulmonar, tuberculoza;
♦ cancere cu diferite localizari (plamani, laringe, esofag, buze, limba, pancreas, ficat, stomac, colon, prostata);
♦ boli gastro-intestinale (gastrite, ulcer gastric si duodenal, halena);
♦ slabirea reflexelor la conducatorii auto, contribuind la cresterea riscurilor de accidente;
♦ slabirea potentei sexuale.
Riscul de cancer la fumatori activi este de 7.8 ori mai mare fata de nefumatori si este la fel de mare la barbati, ca si la femei. Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm cauzat de fumat, constituind prima cauza de mortalitate prin cancer din lume (17% din neoplasmele la barbati si 12% la femei).
Statistica. La nivel mondial exista 1,2 miliarde de fumatori care consuma, zilnic, circa 6 miliarde de tigari. Anual mor 3,5 milioane oameni datorita bolilor cauzate de fumat. In Romania sunt peste 6 milioane de fumatori activi, acupam primul loc intre tarile din estul Europei. In fiecare an, bolile tutunului ucid peste 30.000 de romani .
Daca nu poti sa te lasi de fumat, atunci incearca sa reduci la minimum numarui tigarilor consumate pe zi. Consumul de tutun antreneaza in medie o diminuare a vietii cu: 2-3 ani pentru 10 tigari pe zi; 5-7 ani pentru 20 de tigari pe zi; 8-10 ani pentru 40 de tigari pe zi. Este alegerea ta, dar nu uita: 1 tigara = 11 minute de viata.

La Naiba !

Un drac coboara pe Pamînt dorind sa intre într-o femeie, dar nu curva. Ajunge el pe un bulevard, vede o femeie, fluiera, femeia se întoarce, la care dracul zice în asta nu intru ca este curva.Mai merge el ce mai merge, aceeasi întîmplare. Într-un final, vede o a nu stiu cîta femeie, fluiera si nimic. Mai fluiera o data… nimic. Zice dracul, gata, am gasit femeia ideala.
Concluzie: Femeilor, fiti curve ca altfel va ia dracu.

Apel de Miel


Breeeeeee, ce aveti cu mieeeeeiiii?! Noi, mieeeeiiiii, suntem genetic construiti sa induiosam prin cum aratam, cum ne comportam, prin ceea ce suntem. Si vooooi, piosi creeeestini, abia asteptati sa ne luati gatul. Ii tot dati in sus si in jos cu hai sa fim mai buni, iertatori, milosi, suflete mari si candide. Iar cand ne vedeti, mici si pirpirii, va curg deja balele. Nu ne mai vedeti ochii mari si mirati. Nu ne mai vedeti blanita creata si diafana. Nu ne vedeti cat de delicati si copilarosi suntem.Ne-am nascut si noi acum cateva luni. Din dragostea mamei oaie batrana cu braul de lana. Si a tatalui berbec incornorat. Am vazut lumina zilei intr-o stana mizerabila. Si am fost nevoiti sa ascultam din Day One manelele pe care si le punea la casetofon ciobanul beat. Abia ce-am apucat sa ne punem pe picioare. Abia ce am inceput sa fugim pe campul inverzit. Uitati-va, abia ce a dat coltul fraged al ierbii. Si voi vreti sa ne taiati gatul fragil cu uriase cutitoaie. Ne dati pe mana acelor barbabi fara inima, pitoresc numiti macelari. Huidume patate de sange. Calai ce nu ne vad sufletul, masini facute special pentru ucis. Suntem si noi copii, chiar daca suntem copii de oaie. Vrem sa ne bucuram de viata, de flori, de apa limpede si cristalina, vrem sa facem cacareze multe si marunte. Vrem sa crestem mari si puternici. Sa devenim berbeci babarditori ori oi babardite ce aduc pe lume mieeeeei. Mieeeeeei ca noi.Uitati-va in ochii nostri. Atingeti-ne boticul umed si rece. Simtiti-ne speranta. Dorinta. Viata. Inocenta. Noi ne vom apropia de voi. Nu ne va fi teama. Inca nu stim ce-i teama, rautatea lumii. Nu stim ca doar invocand un “obicei” voi, oamenii, fiintele supreme, sunteti in stare sa ne retezati viitorul dintr-o miscare. De ce nu mancati oi batrane? Si-au incheiat misiunea, oricum trag sa moara. Nu pe mama. Pe ma-sa… De ce nu mancati berbeci?! Au luat-o deja razna. Spuneti ca va place gustul de miel. Ala de berbec e mai bun. Mai puternic. Mai pregnant. In plus puteti sa va faceti din coarne cuier.Lasati-ne sa traim. Vrem sa traim. Dati-ne o sansa la viata. Mancati varza. Ori soia. Nu ne inchideti ochii. Nu ne furati glaaaasul. Nu ne beliti blaniti. Suntem doar niste copii. Reinviati-ne speranta.Multumesc.

NOTA MEA: Pofta buna.

Si Pamantul respira!



Acum ceva timp am vazut pe BBC World un scurt reportaj despre site-ul BreathingEarth.net. Prezentatoarea spunea ca site-ul este o simulare organica a planetei, pentru ca are efecte sonore si in fiecare secunda se intampla ceva (adica se nasc/mor oameni si se emit milioane de tone de CO2).
Acum ca ecologia a devenit o moda, BreathingEarth.net creeaza awarness intr-un mod original. Din punct de vedere grafic arata foarte bine, este interactiv si iti poti forma o idee despre ce se petrece in acest “organism viu” in care traim cu totii.
Date interesante:In Romania se naste cineva la fiecare 2,2 minute, insa o persoana moare la interval de 2 minute (e destul de echilibrata balanta), iar ca medie, fiecare persoana emite 5,23 tone de CO2/an. Nu suna prea promitator, nu? Totusi, stam mai bine la emisii decat nord americanii (19,66), australienii (18,17), rusii (11,5) sau decat multi vecini europeni. China este uimitoare la rata natalitatii: o persoana se naste la fiecare 1,7 secunde si alta moare la interval de 3,4 secunde.
Ce am invatat prin acest site:- Daca vrem sa respiram aer curat, trebuie sa incetam sa ne sufocam planeta.- Online-ul este un mediu prin care se poate comunica creativ despre teme importante.

Din ciclul "SALVATI PLANETA".