15 apr. 2009

Vezi ce risti daca fumezi


Stii si tu ca fumatul reprezinta un risc major pentru sanatate. Conform OMS (Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii), tabagismul este pe cale sa devina principala cauza a mortalitatii in lume. Actiunea nociva a tutunului, numit adesea iarba dracului sau iarba mortii, se exercita prin cele 4.000 de substante chimice existente in frunze, dintre care 480 sunt toxice, iar peste 30 de compusi sunt cancerigeni. Din cauza acestor efecte nocive, tabagismul este considerat o toxicomanie o maladie cu atributele unei epidemii grave, intr-o continua extindere. In Anglia a fost denumit holocaustul inevitabil, iar in Statele Unite este considerat o catastrofa nationala.
Indiferent de sexul fumatorilor, tabagismul se afla la originea multor boli:
♦ afectiuni cardiovasculare, inclusiv angina pectorala, infarct miocardic, cresterea tensiunii arteriale, arterite obliterante si tromboze;
♦ boli pulmonare cronice si acute, bronsite, tuse tabagica, pneumonie, scleroza pulmonara, emfizem pulmonar, tuberculoza;
♦ cancere cu diferite localizari (plamani, laringe, esofag, buze, limba, pancreas, ficat, stomac, colon, prostata);
♦ boli gastro-intestinale (gastrite, ulcer gastric si duodenal, halena);
♦ slabirea reflexelor la conducatorii auto, contribuind la cresterea riscurilor de accidente;
♦ slabirea potentei sexuale.
Riscul de cancer la fumatori activi este de 7.8 ori mai mare fata de nefumatori si este la fel de mare la barbati, ca si la femei. Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm cauzat de fumat, constituind prima cauza de mortalitate prin cancer din lume (17% din neoplasmele la barbati si 12% la femei).
Statistica. La nivel mondial exista 1,2 miliarde de fumatori care consuma, zilnic, circa 6 miliarde de tigari. Anual mor 3,5 milioane oameni datorita bolilor cauzate de fumat. In Romania sunt peste 6 milioane de fumatori activi, acupam primul loc intre tarile din estul Europei. In fiecare an, bolile tutunului ucid peste 30.000 de romani .
Daca nu poti sa te lasi de fumat, atunci incearca sa reduci la minimum numarui tigarilor consumate pe zi. Consumul de tutun antreneaza in medie o diminuare a vietii cu: 2-3 ani pentru 10 tigari pe zi; 5-7 ani pentru 20 de tigari pe zi; 8-10 ani pentru 40 de tigari pe zi. Este alegerea ta, dar nu uita: 1 tigara = 11 minute de viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca ai ceva interesant de spus si vrei sa afle lumea,nu ezita sa faci un comentariu decent .