15 apr. 2009

Pastele in Lume - Traditii de Paste

Ortodocsii de pretutindeni sarbatoresc peste cateva zile Invierea Domnului. Dincolo de semnificatiile religioase ale Pastelui, mai sunt si anumite traditii mai mult sau mai putin ciudate pe care diferite tari le respecta cu "sfintenie".
Iata cateva dintre aceste traditii:

Rusia
Rusii sparg ouale rosii folosind cuie. Aceasta traditie aminteste de rastignirea Domnului. Pe masa de Paste este nelipsita prajitura speciala numita "kulich".
Polonia
Traditia spune ca, daca barbatul casei ia parte la coacerea painii de Paste, mustata acestuia va albi, iar coca nu va creste; astfel, “cocosul casei” este un privilegiat al pregatirilor de Paste.
Cehia, Ungaria si Slovacia
In a doua zi de Pasti, femeile sunt “biciuite”, “palmuite” de barbati; acestia arunca cu apa peste ele si le lovesc usor cu biciuri din salcie, ornamentate cu fundite; scopul ar scuza mijloacele - se spune ca aceasta “palmuire simbolica” le-ar ajuta pe femei sa ramana frumoase si sanatoase peste an.
Germania
Aici traditia este sa se aprinda un foc mare de Paste, din brazii uscati folositi la Craciun; semnificatia acestuia este triumful zilelor insorite de primavara asupra celor friguroase de iarna.
Franta
Pe strazile orasului Haux, se pregateste o omleta uriasa, din cel putin 4500 de oua; din aceasta se vor hrani la masa de pranz aproximativ 1000 de persoane.
Franta si Germania
Copiii trebuie sa-si pregateasca un cosulet in care sa adune din gradina oule pascale, lasate special decuseara pentru ei, de catre parinti. Ei primesc hainute noi ca semn al innoirii si degusta dulciurile pe care le aduce iepurasul.
Elvetia
La sate, oamenii isi decoreaza fantanile cu fasii de hartie, flori si oua vopsite; aceasta traditie este inchinata apei, un element sfant in zonele aride ale Alpilor.
Olanda
Olandezii cosnuma de Paste un fel special de paine dulce numita "Paasbrood" care contine struguri si stafide.
Spania
In Joia Mare, spaniolii participa la “dansul mortii”, un spectacol care se desfasoara pe strazile orasului medieval; participantii sunt niste schelete ambulante (oameni mascati), care poarta cutii cu cenusa; dansul inspaimantator incepe la miezul noptii si tine trei ore.
Australia
Daca in restul lumii, simbolul Pastelui este iepurasul, aici acesta este inlocuit cu bilby, autohtonul marsupial de talie mica; in Australia, iepurii nu sunt foarte indragiti, de vreme ce acestia s-au inmultit atat de mult, incat au dat peste cap fauna.
Finlanda
Copiii se costumeaza, se dau cu funingine pe fata, se urca pe cozile maturilor si incep sa colinde strazile, din Vinerea Mare pana in Duminica Învierii; sarbatoarea seamana mult cu Halloween-ul.
Marea Britanie
In orasul Hungerford, in cadrul Festivalului Hocktide, sunt alesi doi barbati care impart portocale femeilor, in schimbul unui sarut.
Grecia
Imediat ce se intorc de la slujba de Inviere, grecii mananca un fel de supa numita "magiritsa" care seamana cu un drob lichid? Ea este servita cu "christopsomon" (painea lui Hristos) care este rotunda si decorata cu o cruce.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca ai ceva interesant de spus si vrei sa afle lumea,nu ezita sa faci un comentariu decent .